Poliklinika “Diagnostica” se pridružila obilježavanju Dana starijih lica

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, Glavni grad Podgorica je korisnicima usluge “Pomoć i njega u kući” uručio prigodne poklone, a gradonačelnik dr Ivan Vuković sa saradnicima posjetio je Radmilu Ivanović, učiteljicu u penziji i korisnicu ove usluge, te joj u ime Glavnog grada uručio Senior karticu i čestitao praznik.

Glavni grad brojnim aktivnostima i projektima radi na unapređenju kvaliteta života starije populacije, te na obezbjeđivanju i razvijanju usluga podrške starim licima.

Pokrenuti su i novi socijalni servisi poput Komša, koji podrazumijeva besplatan prevoz starije populacije u užem gradskom jezgru. Aktivna je Senior kartica kojom se ostvaruju popusti u velikom broju prodajnih i ugostiteljskih objekata, institucija, ustanova kulture, zdravstvenih ustanova, agencija za pružanje usluga i na brojnim drugim mjestima, a naši stariji sugrađani mogu iskoristiti i subvenciju za kupovinu karata za javni prevoz.

Takođe, privatna Poliklinika Dijagnostika pridružila se obilježavanju Dana starijih lica, te je korisnicima usluge omogućila da besplatno provjere krvnu sliku i šećer i to na način što su laboranti obišli sve korisnike. Podsjećamo, korisnici Senior kartice u ovoj zdravstvenoj ustanovi ostvaruju popust od 25% na sve usluge.

Glavni grad je dio i projekta izgradnje objekata kolektivnog stanovanja za potrebe penzionera. Dodjeljivanjem zemljišta i oslobađanjem investitora naknade za komunalno opremanje, u velikoj mjeri smo omogućili rješavanje stambenih pitanja penzionera i lica koja su korisnici Materijalnog obezbjeđenja porodice. Do sada je, na parcelama koje je Udruženju penzionera ustupio Glavni grad, izgrađeno je 288 stanova, a u toku je i priprema za izgradnju dodatnih 70.

Podsjećamo, Glavni grad je pružio gotovo 4 miliona eura podrške realizaciji projekta izgradnje Doma za stare, gdje je predviđen boravak za 270 korisnika.
Izgradnjom višenamjenskih objekata u Gornjoj Gorici i Zlatici omogućili smo da se na jednom mjestu nađu objekti domova zdravlja, apoteka, pošte, mjesnih zajednica, kao i brojni servisi za potrebe penzionera.

U prethodnom periodu, opredijelili smo i sredstva u iznosu od 65.000 eura za potrebe kupovine prehrambenih paketa za stariju i RE populaciju, a Narodna kuhinja svakodnevno priprema preko 700 obroka za socijalno ugrožena lica, od kojih veliki dio čine penzioneri. Ali hajde da shvatimo zašto se demo verzija besplatnih slotova razlikuje od Hit-slots za pravi novac.

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić kazala je da joj je izuzetno drago što se u svijetu obilježava ovaj dan, te poručila da je neophodno da se podsjetimo da o starijim licima moramo brinuti svakodnevno. Tim povodom, predstavila je na čitav niz servisa, te projkata i akcija koje, u tom smislu, Glavni grad sprovodi, i istakla da će tako biti i ubuduće.

“Glavni grad će i u narednom periodu posvećeno, strateški i sveobuhvatno raditi na unapređenju uslove života za naše sugrađane treće dobi.”, kazao je Vuković i čestitao praznik svim starijim osobama.

Izjava zamjenice gradonačelnika dr Slađane Vujačić:
https://www.youtube.com/watch?v=uzrUpCem7JQ&t=2s

 

Vijest preuzeta sa: https://podgorica.me/vijesti/1690