Zašto je suvo oko bolest modernog doba?

Da li ste se nekad zapitali šta se dešava: oči su mi crvene ? Ujutru teže otvaram kapke, imam bjeličasti sekret u uglovima očiju koji se rasteže, oči su mi posle nekog vremena baš umorne ? Sve ovo mogu biti simptoma suvog oka.

Neka najprostija definicija suvog oka bi bila da je to poremećaj suznog filma, nastao zbog smanjene produkcije suza ili pretjerane evaporacije, koji dovode do oštećenje u interpalpebralnoj površini oka, povezanoj sa simptomima okularnog diskomfora .

Suzni film sačinjavaju dva sloja: vodeno-mucinozni koji je tik do površine oka, koju oblaže i čini je glatkom i lipidnog sloja koji štiti prethodni sloj od pretjeranog isparavanja. Samim tim podjela sindroma suvog oka je na hiposekretorno – kada je smanjenja produkcija vodeno-mucinoznog sloja i evaporativno koje nastaje usled neregularnog lipidnog sloja .
Suvo oko je prisutno u populaciji od 5- 25%, zavisno od istraživanja, povećana je prevalence kod starijih ljudi posle 65 godine, ali ni mlađi nisu pošteđeni toga .

Pitanja koja treba postaviti pacijentu :

$

Da li ste u zadnjih 7 dana doživjeli: osjetljivost na svijetlo, zamagljen i oslabljen vid, bolno i osjetljivo oko, pijesak u očima ?

$

Da li ste osjetili neprijatnost: kada radi klima, u vjetrovitim uslovima ili kad je isušen vazduh ?

$

Da li ste imali problema sa čitanjem, radom na kompjuteru, vožnjom noću, gledanjem TV –a?

Ono na šta se žale pacijenti su: osjećaj suvoće, peckanje , bockanje, suzenje, ljepljive trepavice, osjećaj stranog tijela u očima, nekad i svrab, fotoaverzija umorne oči, crvenilo konjunktive, sve to zajedno dovodi do smanjenog kvaliteta vida, zamagljenog vida i smanjenje kontrastne senzitivnosti.
Takođe treba napomenuti da neki ljekovi i medicinska stanja mogu uticati na kvalitet suza i na njihovu produkciju. Pretjeran rad na blizinu, ili čitanje zanimljve knjige , gledanje TV-a netremice smanjuju broj treptanje u minuti i raspodjelu suza preko povrišine oka dovodeći do stvaranja suvih mjesta na površini oka i ponekad jakog i neprijatnog bola – kao ubod iglicom kako ga pacijenti opisuju .

U zavisnosti od stepena oštećenja suznog filma, površine oka i kliničkog pregleda ordinira se odgovarajuća terapija , ali ono što pacijenti trebaju da znaju da dosta zavisi od njih samih , njihovih navika i okruženja.

Najčešće ordinirana terapija jesu vještačke suze, posebno bez konzervansa , sastav je sličan prirodnim suzama, uglavnom odgovarajuće osmolarnosti koje ne remete trenutnu vidnu oštrinu.

U Poliklinici možete dobiti napraviti kompletan pregled sa dijagnostikom na suvo oko (TBUT, Širmer test i pregled Meibomovih žlijezda Meibomovografiju)

Dr Bojana Mijić

spec. oftalmolog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap