LOOP EKSCIZIJA: Rješenje za ginekološke patološke procese

Lup ekscizija je odstranjivanje, isjecanje patološkog tkiva posebnom elektrodom-omčicom (loop = omčica) kroz koju protiče struja veoma visoke učestalosti, tzv. radiofrekventna (RF) struja. Ovaj oblik struje je karakterističan po tome što ostavlja minimalno oštećenje zdravog tkiva i time obezbjedjuje zarastanje s neznatnim, često jedva primjetnm ožiljkom.

Poseban oblik lup ekscizije je LETZ kojom se u ginekologiji odstranjuje tzv. transformaciona zona na grliću materice. Lup ekscizijom se mogu odstranjivati razni patološki procesi: kondilomi, neki oblici polipa grlića materice, uraditi biopsija, odstraniti CIN II i CIN III promjene, većina promjena na koži i sl, a posebnom elektrodom se može raditi konizacija grlića materice.
(Leep je sinonim za lup eksciziju.)

PRIPREMA

Sve razloge za intervenciju, alternative liječenju, izvodjenje, kao i moguće komplikacije lup ekscizije prodiskutovaćete sa Vašim ginekologom koji će Vam dati da potpišete informativnu saglasnot.

Koja priprema je potrebna zavisi od opsežnosti i lokalizacije planirane ekscizije, ali i od Vašeg zdravstvenog stanja. Pripremu će individualizovati Vaš ginekolog. Obično nije potrebna posebna priprema osim da popijete analgetik i sedativ oko 2 sata prije intervencije. Lup ekscizija se obično radi poslije menstruacije. Pred intervenciju ne smijete koristiti vaginalne kreme, lijekove, tampone, obaviti vaginalno ispiranje i imati odnos.

IZVOĐENJE

Kako će se obavit lup ekscizija zavisi od lokalizacije, obimnosti i vrste patološkog procesa: npr. kondilome će Vaš ginekolog ekscidirati veoma plitko, a sumnjiva mjesta na grliću materice opsežno i duboko. Većina intervencija se mogu obaviti u lokalnoj anesteziji, samo manji broj zahtijeva intravensku analgosedaciju. Intervencija traje kratko. Poslije intervencije potrebno je kratkotrajno odmaranje, a ako ste imali opštu anesteziju ne smijete tog dana voziti niti donositi važne odluke.

Odstranjeno tkivo će biti histopatološki analizirano, a nalaz će sa Vama prodiskutovati ginekolog.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE LUP EKSCIZIJE NA GRLIĆU MATERICE

Tokom intervencije se može desiti manje krvarenje, a nakon intervencije infekcija. Kasne komplikacije su rijetke i obično su vezane za opsežnije intervencije: mogu se javiti ožiljne promjene na grliću materice, suvoća vagine, otežano ostvarivanje trudnoće i mogućnost prijevremenog radjanja.

Dr Zdravko Filipović

specijalista ginekologije i akušerstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap