1. KOŽA

 

Koža je naš najveći organ i pored adekvatne njege, neophodno voditi brigu i o njenom zdravlju, detaljno je pregledati i konsultovati stručnjaka ukoliko uočite promjene u vidu ispupčenja, promjene pigmenta, neobičnih mladeža i različitih ranica. Sve ove promjene mogu biti bezazlene, ali mogu i upućivati na melanom, koji je u početnoj fazi i tada ga je najlakše sanirati i adekvatno i efikasno izliječiti.

Hirurško uklanjanje promjena sa kože najčešće podrazumijeva manje intervencije koje obavlja hirurg u lokalnoj anesteziji.

2. FIBROADENOM

 

Fibroadenom dojke je benigni tumor dojke, najčešće se javlja kod žena od 30. do 40. godine.

Nastaje usljed dugotrajnog relativnog ili apsolutnog povećanja nivoa estrogena u krvi, što dovodi do trajne proliferacije, bez normalne involucije u tkivu dojke. Ovaj tumor povećava obim u toku menstrualnog ciklusa i za vrijeme trudnoće, jer reaguje na hormonsku stimulaciju. Poslije menopauze tumor se smanjuje. Liječenje je hirurško.

Kod osoba do 25. godine života, ako je tumor do 1 cm, ne predlaže se operacija. Promjena se prati na 3 mjeseca. Nekada se desi i da spontano nestane.

3. ŠTITNA ŽLIJEZDA

 

Bolesti štitne žlijezde su među najčešćim oboljenjima današnjice. Procjenjuje se da oko 35% svjetske populacije ima neku vrstu promjena na štitnoj žlijezdi. Žene su ugroženije od poremećaja, čak osam puta češće obolijevaju u odnosu na muškarce. Operacija štitne žlijezde je metoda liječenja koja može da se izabere kada je žlijezda uvećana i pritiska okolne organe.

4. TRAŽENJE DRUGOG MIŠLJENJA

 

Za ogroman broj ljudi u svijetu je traženje drugog mišljenja, nakon što je uspostavljena dijagnoza i propisana terapija, postalo dio rutinske procedure.

Brojne analize, rađene na ovu temu, pokazuju da oko 20% pacijenata traži drugo mišljenje. U oblastima kao što je onkologija, taj procenat ide i do 50%. Isto tako, najskorija istraživanja su pokazala da drugo mišljenje, vrlo često, vodi ka novoj dijagnozi ili drugačijoj vrsti terapije.