3D / 4D ultrazvuk

Pored standardnih ultrazvučnih pregleda (dvodimenzionalni, 2D ultrazvuk) u toku praćenja trudnoće, ginekolog može uraditi i 3D/4D ultrazvučni pregled korišćenjem savremenih ultrazvučnih aparata.
Kao i kod „običnog“ ultrazvuka, i 3D i 4D ultrazvučna tehnologija se zasniva na korišćenju zvučnih talasa da bi se formirala slika ploda u materici. Ono što se razlikuje je da 3D ultrazvuk može kreirati trodimenzionalnu sliku ploda, nalik fotogafiji, dok je 4D ultrazvuk sličan 3D ultrazvuku ali se njime registruju i pokreti, tako da se dobija video slika.

MOGUĆNOST DA VIDITE PRVI OSMIJEH ILI PLAČ VAŠE BEBE

3D/4D ultrazvučni pregled omogućava budućim roditeljima da vide lice svoje bebe, šake, stopala, ruke, noge, prstiće i neke druge djelove tijela. Takođe,prilikom ovog pregleda se često zapažaju aktivnosti ploda kao što su smijanje, gutanje, treptanje, plač, pokreti ruku,nogu itd. Pored ove značajne uloge u „zbližavanju“ roditelja sa svojom nerođenom bebom, 3D/4D ultrazvučni pregled može biti medicinski indikovana dopuna standardnim 2D ultrazvučnnim pregledima u trudnoći. Naime, primjena 3D/4D ultrazvuka može biti korisna u otkrivanju, odnosno potvrđivanju nekih anomalija ploda, najčešće lica (npr. rascjep usne) ali i drugih anomalija.

KADA JE NAJBOLJE DA SE RADI ?

3D/4D ultrazvuk se radi najranije nakon 14 nedelja, a najjasnija slika karakteristika bebinog lica i djelova tijela se dobija od 24-34 nedelje trudnoće. Pored starosti trudnoće na kvalitet 3D/4D ultrazvučne slike može uticati i gojaznost trudnice, jer veća količina masnog tkiva na trbuhu izrazito otežava prolazak ultrazvučnih talasa. Od značaja je i položaj ploda u materici, pozicija na kojoj je usađena posteljica, kao i količina plodove vode koja ga okružuje. Ovaj pregled obično traje od 20-40 min,ne razlikuje se od klasičnog ultrazvučnog pregleda a posebna priprema trudnice nije potrebna.

Dr Aida Šahmanović

specijalista ginekologije i akušerstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap